fbpx

12 съвета за по-професионално изглеждащи видеоклипове

26.08.2020 8 минутен прочит
Видеография

Създаването на излъскан, професионално изглеждащ видеоклип не трябва да означава разходи за скъпо оборудване за видеография и филмови курсове. Можете да станете добър видеограф само като обърнете внимание на няколко ключови детайла, които в началото може да не са очевидни, и практикувайки своя занаят. Тези основи за видеозаснемане ще се окажат много полезни, независимо дали снимате по-висок клас продукция или просто създавате vlog, който зрителите Ви ще обичат да гледат.

Съвети за видеография за начинаещи

Много от тези съвети и техники са безвременни, което означава, че все още можете да се позовете на тях като на Вашето ръководство, когато решите да продължите кариерата си във видеография и да станете кинематограф. Изпробвайте ги и ги научете наизуст. По този начин не само биха Ви помогнали да създадете по-професионално изглеждащи видеоклипове, които да впечатлят Вашата публика, но и ще Ви помогнат да реализирате своя потенциал и собствен творчески стил на кино.

Съберете оборудването си

За щастие на начинаещите, живеем във време, в което висококачествените цифрови фотоапарати са направени така, че да са достъпни за лична и развлекателна употреба. Можете да практикувате видеография с джаджи, които може би вече имате, като Вашия смартфон, стига да имате предвид тези прости неща:

*Използвайте задната камера за по-качествени кадри *Снимайте в пейзажен режим (хоризонтално вместо вертикално) *Включете решетката на екрана, ако имате такава, така че да имате насока как на какво ниво да държите телефона си

Ако разполагате с бюджета за това, определено препоръчваме да закупите Gimbal стабилизатор за по-стабилни кадри, външен микрофон за по-добро аудио и надежден статив за видео.

Планирайте видеото си

Ако ще снимате музикален видеоклип, рекламен или късометражен филм, ще имате много повече свобода да го планирате от началото до края. За да превърнете това в плюс вместо минус, създайте свое собствено табло с илюстрации на Вашите сцени в последователност. Това ще Ви помогне предварително да визуализирате окончателните си кадри и да очертаете желаните снимки. Той ще Ви служи като водач по време на снимане и редактиране, освен това може да Ви помогне да определите перфектното време на деня за снимане, желаните от вас места и правилните камери, които да се използват (в случай, че имате няколко опции) преди снимките.

От друга страна, ако покривате събитие, ще искате да сте възможно най подготвени. Например в сватбената видеография сватбеният видеограф трябва да има добра представа за това кога и как да се правят видеоклипове на булката, младоженеца и сватбеното тържество.

Няколко полезни съвета за сватбена видеография, които да запомните:

Уверете се, че знаете графика за целия сватбен ден като опакото на ръката си – от церемонията до приемната програма.

Подгответе списък със снимки. Този списък трябва да включва първата целувка, рязането на тортата и други ключови моменти, които двойката би искала да бъдат увековечени.

Точно както има стилове за сватбена фотография, има и определени стилове на снимане за сватбена видеография. Придържайте се към конкретен стил и се постарайте да използвате подходящия, който пасва на двойката и тяхното събитие за перфектното сватбено видео.

Имайте добро осветление

Една от най-големите тайни за постигане на професионално изглеждащи видеоклипове е използването на осветление за Вашия разказ на истории. По време на концептуализация, опитайте се да бъдете целенасочени относно Вашето осветление. Определете видовете светлини, от които се нуждаете и къде ще ги поставите, за да постигнете желания от вас ефект. Или ако имате бюджет и работите със съществуващи светлини (като лампи и слънцето), помислете как можете да го накарате да работи за вас.

Например, ако искате драматично изглеждаща сцена, ще искате сенки на правилните места. Наличието на много светлина може да добави веселие и да създаде ефирно усещане, в зависимост от Вашата експозиция.

Поддържайте простия фон

Не снимайте където Ви падне. Положете усилие да използвате обикновен фон или да подобрите съществуващ фон, като премахнете колкото се може повече затрупвания. Мнозина използват фонове в плътни цветове – било то стена, чаршаф или хартия за фон – и се позиционират на няколко метра от него, за да не хвърлят сянка.

Ключът е да се сведе до минимум елементи, които ще накарат сцената да изглежда затрупана и да отнеме вниманието от Вашия обект. Въпреки че има теми и сюжетни линии, които се възползват от затрупана сцена, може да искате да се съсредоточите върху подобряването на Вашата видеография с основите и след това да експериментирате.

Подобрете композицията си

Истински професионалист може да успее да забележи работата на любител през първите секунди на видеопроект, дори ако е използвано оборудване от висок клас. И така, какво ги издава? Това е липсата на подходящо рамкиране и композиция.

Това, което много начинаещи не осъзнават, е, че добрата видеография (особено кинематографията) включва нещо повече от насочване на камерата към Вашата сцена или обект. Тя включва подреждането и позволяването на визуални елементи да разказват Вашата история и променянето на рамката, за да изглежда сцената естетична.

Сред най-важните съвети за кинематографична видеография и композиционни правила е Правилото на третините, където поставяте главата на обекта си малко по-високо (не в центъра) на кадъра и им оствяте визуално пространство. Друго нещо е да останете от една и съща страна на двама души, които говорят, когато правите снимки над рамото, както и да имате преден план и фон, за да създадете дълбочина в една сцена.

Спазвайте правилното разположение на камерата

Често срещана грешка, която правят начинаещите, е да не смятат как фокусното разстояние на обектива и относителното разстояние на камерата от обекта влияят върху външния вид на сцената. За снимките отблизо никога не поставяйте камерата си близо до обекта, тъй като това може да създаде непривлекателни изкривявания на лицето и да го направи по-предизвикателно да изрежете краищата на сцената. Много по-лесно е да поставите камерата си на няколко метра и внимателно да увеличавате с обектива.

Но преди да отидете и да увеличавате с Вашата камера, знайте, че трябва да направите това оптически (с обектива), а не цифрово, тъй като последното ще влоши качеството на Вашите видеоклипове и вероятно ще ги накара да изглеждат пикселирани ,

Използвайте ръчен фокус

Въпреки че функцията за автоматично фокусиране на камерата Ви може да бъде много удобна, тя може да съсипе записа, когато влиза и излиза от фокус, докато се опитва да локализира обекта си в слабо осветени сцени. Ключът е да използвате заключването на експозицията / фокуса на Вашия смартфон или да превключите към ръчно фокусиране в камерата, за да можете да използвате собствените си очи и да зададете фокуса.

Задайте баланса на бялото

Истинско предизвикателство, през което преминават много специалисти, е корекцията на температурата и цвета. Ако използвате повече от една камера за запис на една и съща сцена, е възможно камерите да имат различни цветни температури по подразбиране. Можете ли да си представите колко разсейващо би било да видите редуващи се синкави и топли жълти клипове? Задайте баланса на бялото на всички камери преди запис, за да създадете по-последователни, професионално изглеждащи клипове. Това ще помогне да се ускори процеса на редактиране и да се намалят разходите за постпродукция в бъдеще.

Бонус Съвет: „Правилният“ баланс на бялото е субективен и може да зависи от желания от вас резултат. Например, умишлено бихте могли да го настроите да изглежда още по-студено, за да придадете на сцената по-мрачна или страшна атмосфера. Използвайте го, за да подобрите Вашата история, стига да практикувате последователност във всяка уникална сцена.

За начинаещи може да е по-лесно да снимат на места където светлината може да се контролира

Равномерна експозиция на сцени

Друг проблем, който може да срещнете, когато използвате няколко видеокамери за заснемане на сцена, може клиповете от всяка да не изглеждат еднакво по отношение на експозицията. Една и съща сцена може да изглежда по-тъмна в едната камера и по-ярка в другата, ако не зададете същите настройки на експозицията, като честотата на кадрите, нивата на ISO и блендата.

За начинаещи може да е по-лесно да снимат на места където светлината може да се контролира и където можете да имате едно и също осветление, независимо от времето на деня и да използвате същата камера със заключена експозиция. Записването може да отнеме повече време, но поне ще Ви спести главоболието от коригиране на експозицията по време на постпродукцията.

Бонус Съвет: Ако трябва да снимате на открито, направете го бързо и в ясен ден, за да не застане слънцето към вас и облаците да не пречат на осветлението ви.

Прилагайте кинематографични техники

Един наистина професионално изглеждащ видео проект включва комбинация от основни движения на камерата, които не само ще засилят разказа, но и ще поддържат интереса на Вашите зрители. Ако искате да изведете видеографията си на следващото ниво и наистина да впечатлите аудиторията си, може да приложите няколко техники за видео заснемане.

Техниките, които сте избрали да използвате, ще зависят до голяма степен от Вашето ниво на креативност и от това как искате да представите сцените, но винаги е добре да изберете само основните няколко, които най-добре ще разкажат Вашата история. Не искате да прекалявате с тях и в крайна сметка да затрупате зрителите си с визуализации, а не със съдържание.

Избягвайте нестабилните кадри

Независимо какво правите и по какъв начин снимате, не искате снимките Ви да изглеждат нестабилни. Освен че е възможно кадри да изглеждат като домашни видеоклипове, това може да накара зрителите Ви да получат морска болест. Поддържането на Вашия апарат на статив или на стабилна повърхност е от ключово значение.

След като Вашата камера е настроена, опитайте се да не премествате камерата си, освен ако не се налага. Когато се наложи да започнете панорама или мащабиране, отнасяйте се към камерата си като към пълна чаша кафе – поддържайте постоянната си скорост и не правете внезапни спирания.

Още по темата: Перфектна Експозиция в 3 стъпки

Дължина на Вашите кадри

Ето няколко съвета от професионални видео оператори, които може да не намерите в много статии за начинаещи: дръжте кадрите си по-дълги от 5 секунди, но не повече от 10 секунди, за да задържате ефективно вниманието на зрителите си. В същото време, не забравяйте да държите кадрите си стабилни за поне 10 секунди, което означава, че не правите панорама или мащабиране преди това. Много начинаещи намират това за изключително полезно за минимизиране на движенията на камерата, намаляване на времето за запис и поддържане на лесни за следване последователности по време на постпродукцията.