fbpx

15 съвета за заснемане и монтаж на маркетингови видеоклипове

23.08.2020 12 минутен прочит
Фотография

Много фирми искат да разширят видео маркетинга си, но това за доста хора е доста трудна задача. С толкова много за обмисляне – от оборудване за камера и софтуер за редактиране до осветяване на кадър и оптимизиране на звука – бариерите за влизане могат да бъдат големи. За щастие, цената на приличното оборудване и софтуер за редактиране и монтаж е спаднала значително през последните 10 години, затова сега идеалното време да започнете да създавате свои собствени маркетингови видеоклипове.

В днешния пост ще споделим 15 съвета за редактиране и създаване на маркетингови видеоклипове, така че вземете чаша кафе и се пригответе за кратък курс в маркетинговото видео производство.

Препродукция

1. Създайте сценарий и / или скрипт за заснемане

Най-добрите маркетингови видеоклипове не се случват ей така- те са резултат от щателно планиране и подготовка.

Преди дори да се замислите как да подготвите оборудването на камерата си, помислете дали да съставите списък и да разпишете идеите си. Това Ви помага да разберете какви точно кадри са Ви необходими преди да започнете снимките, а сценарият за заснемане е като сценарий за Вашето видео.

Не е нужно да рисувате зашеметяващ шедьовър за своята история. Всъщност изобщо не е необходимо да го рисувате. Можете да използвате поредица от снимки като табло или дори груби скици или фигури, направете това което би Ви било най-лесно. Просто се уверете, че знаете какви кадри са Ви необходими преди да започнете снимките.

Запомнете – колкото повече време прекарвате в планирането на маркетинговото си видео, толкова по-малка е вероятността да се окаже, че Ви липсват кадри накрая.

2. Подгответе Вашите презентатори или теми за интервю

Уверете се, че всички Ваши водещи или субекти предварително знаят какво се очаква от тях, за да сведете до минимум грешките или загубеното време в деня на заснемането. Трябва да имате добра представа как ще изглежда готовият продукт много преди да пристигнете на мястото, а Вашите презентатори трябва да знаят точно какво правят.

Освен това, опитайте се да избягвате водещите Ви да запомнят огромен сценарий – те вероятно не са актьори и изискването на това от тях вероятно ще доведе до повече безпокойство (и грешки), отколкото да им позволите някаква свобода.

3. Знайте какви кадри от B-Roll Ви трябват

Планирате да преплитате кадри на Вашия екип усилено на работа във Вашето видео или да преминете от Вашия водещ към други кадри? Тогава се нуждаете от това, което професионалистите по видеография наричат ​​B-roll кадри.

B-roll е по същество всеки кадър, който не е от основната Ви тема. Ако снимате видео с обяснителен видеоклип, показващо Вашия софтуерен продукт, B-roll кадри може да включват кадри на доволни клиенти, използващи Вашия продукт, или външен клип от офисите ви, например.

Каквито и кадри да са Ви необходими, разберете го по време на фазата на препродукция, за да избегнете ситуации, в които се нуждаете от кадри, които нямате. Запомнете – няма такова нещо като прекалено много B-roll.

СЪВЕТ: Ако се нуждаете от снимка на нещо, което би било трудно или невъзможно да заснемете сами, например въздушни снимки или кадри от екзотични местности, винаги можете да използвате кадри B-roll от някой сайт който предлага такива било то безплатно или не.

Маркетингови видеоклипове: Продукция

Независимо дали снимате видео или правите снимка, композицията е от решаващо значение за крайния продукт. Композицията е толкова важна, че заслужава блог пост сам по себе си. Тъй като това е кратък курс, засега просто ще покрием основите.

Композицията е подходящият термин за това как даден кадър е поставен в рамка и постановка, или „композиран“. Това се отнася до това как Вашият обект – каквото и да снимате, е подреден и разположен в кадъра.

4. Използвайте Правилото на третините

Всеки път, когато снимате нещо (било то снимки или клип), помнете “Правилото на третините.”

Представете си, че това което виждате на камерата е разделено на девет равни сектора от две хоризонтални и две вертикални линии, така:

 

Забележете как основният обект в изображението е позициониран там, където две от четирите точки (които са известни като “anchor points”) се пресичат? Тази техника се използва за привличане на окото към основните точки в кадъра. Погледът на зрителя естествено ще гравитира към горната лява точка на закрепване и много хора ще прекарват по-дълго време в тази зона, отколкото в други части на снимката, което го прави логична точка, в която да позиционирате основната зона на интерес във Вашия кадър – в този пример, лицето на обекта.

Това е доста стандартна композиция, използваща „Правилото на третините“, и въпреки че може да не изглежда забележително, композирането на Вашия кадър по този начин улеснява окото да „чете“ и води до много по-естетически изискан кадър като цяло. Публиката Ви вероятно дори няма да забележи състава на кадъра, защото той просто „работи“.

Правилото на третините може да се приложи към почти всякакъв вид снимки, включително пейзажи. Използването на хоризонтални линии е чудесно ръководство за това къде трябва да е линията на хоризонта на Вашите външни снимки и къде трябва да бъде разположен обектът ви:

 

В горния пример горната част на двете хоризонтални линии е логическата точка на хоризонта за този кадър, тъй като използването на долната от двете ще доведе до кадъра да съдържа твърде много празно небе. Разбира се, това може да е именно ефектът, който се опитвате да постигнете, затова помислете за това като насока, а не за твърдо „правило“.

Много камери Ви позволяват да наслагвате тази мрежа върху Вашия визьор, което улеснява съставянето на снимката преди и по време на снимките.

Въпреки това вие решавате как да снимате Вашия кадър, не забравяйте да имате предвид композицията, особено когато настройвате камерата си.

Маркетингови видеоклипове: Осветление

Малко неща могат да съсипят маркетинг клип по-бързо от кадър, който е твърде светъл или твърде тъмен. Да, можете да коригирате яркостта и контраста на изображението в постпродукцията до известна степен (повече за това по-късно), но е по-добре да го направите точно в деня на снимката, отколкото да разчитате на „поправянето й в постпродукцията“ по-късно.

5. Избягвайте конфликти между естествена и изкуствена светлина

Когато става дума за осветление във видео, различните видове светлина имат различни температури. Тези цветови температури се измерват в градуси Келвин (° K):

 

Отново, това е сложна тема и лесно може да е свой собствен пост, но за нашите цели, всичко, което трябва да знаете, е, че смесването на два източника на светлина с различни цветови температури ще доведе до неравномерно осветен кадър.

Да речем, че снимате видео с участието на член от Вашия екип. Избрали сте вътрешна стая с добра акустика (повече за това по-късно) и сте готови да започнете снимките. Стаята е осветена основно от флуоресцентни светлини, но има проблем – голям прозорец, който позволява обилна дневна светлина.

Ако позиционирате обекта си твърде близо до прозореца, бихте могли да се сблъскате с потенциален контраст в източниците на светлина – флуоресцентната светеща светлина с температура около 4500 ° K и дневната светлина, която има температура около 5600 ° K. Това вид конфликт може да бъде трудно да се компенсира и това е главоболие, от което наистина не се нуждаете.

Където и да снимате, уверете се, че основният Ви източник на светлина е равномерен и постоянен. Ако снимате на закрито, избягвайте стаи с прозорци. Ако това не е възможно, позиционирайте обекта си достатъчно далеч от прозорците, за да избегнете светлината на дневната светлина.

6. Настройте ръчно баланса на бялото на Вашата камера

Сега знаем, че различните източници на светлина имат различни температури, трябва да отчитаме тези температурни диапазони, като ръчно зададете баланса на бялото на камерата – процес, който казва на камерата как изглежда „истинското бяло“ в среда, за да се избегне преливането на цветовете.

 

Много камери имат функция за автоматично балансиране на бялото, но горещо препоръчвам да научите как да го настройвате ръчно. Така избягвате да разчитате на камерата си, за да постигнете правилно цветово балансирано изображение. Можете да научите как да направите това, като се обърнете към ръководството за употреба на Вашия фотоапарат.

7. Избягвайте „Прожектиране на светлината“ на Вашия предмет

Освен ако не снимате мюзикъл на Бродуей, вероятно трябва да избягвате да поставяте обекта си в ярки лъчи с пряка светлина. Интензивните първични източници на светлина могат да взривят яркостта и контраста на Вашия кадър и да причинят неумолими отражения на Вашия обект. Има много различни техники за осветление, всяка от които може да се използва за постигане на определен ефект.

Ако имате щастието, да притежавате професионална светлинна инсталация, не го насочвайте само към обекта си – уверете се, че Вашият кадър е осветен равномерно и използвайте рефлектор и / или дифузьор, за да сведете до минимум резки прожектори или сенки.

8. Проверете акустиката на Вашето място за снимане

Преди да започнете снимките, проверете акустиката на мястото, в което снимате. Има ли ехо? Ако е така, опитайте да намерете някъде другаде да снимате. Можете да поправите много проблеми с аудиото в постпродукцията, но дори слабото ехо може да бъде кошмар, от който да не се отървете напълно.

Не е нужно да звукоизолирате конферентна зала в офиса си (но ей, ако можете, давайте), не забравяйте да имате предвид акустиката на Вашето местоположение, когато търсите възможни места за заснемане. Това може да Ви спести много главоболия по-късно.

9. Снимайте няколко пъти

Дори опитни водещи правят грешки и последното нещо, което искате, е ситуация, при която имате само еднократно заснемане на решаваща част от маркетинговото Ви видео.

В деня на снимането не забравяйте да преминете през сценария няколко пъти. Това Ви осигурява предпазна мрежа, в случай че забележите нещо нередно с едно от заснеманията, и Ви позволява да редактирате заедно последователност от няколко клипа с една и съща последователност, а не да разчитате само на един.

Дори ако първото заснемане да върви безупречно, снимайте друго – за всеки случай.

Маркетингови видеоклипове: Постпродукция

Преди да се потопим в съветите ни за постпродукцията, трябва да изберете и да се запознаете с Вашия софтуер за редактиране.

Горещо препоръчваме да използвате Adobe Premiere Pro, който е нашият пакет за редактиране. Тази забележително силна програма за редактиране има всичко необходимо, за да започнете да произвеждате маркетингови видеоклипове с професионално качество и ценовите планове са много разумни (около 250 долара на година за индивидуален лиценз или безплатно от знаете къде), което означава, че бариерите за навлизане са намалени значително, дори и за малки бизнеси.

Въпреки че е цялостен пакет за професионално редактиране, Adobe Premiere Pro също е изненадващо удобен за ползване, а учебните ресурси и общността на потребителите в уебсайта на Adobe са невероятни.

Ако работите на Mac, може да се изкушите да изберете Final Cut Pro. Въпреки че Final Cut Pro е пакет за фино редактиране, все пак препоръчвам да използвате Premiere Pro. Според нас лекотата, с която можете безпроблемно да се движите между Premiere Pro и други програми на Adobe, като After Effects и Photoshop, го прави по-силната софтуерна програма.

10. Изрежете клиповете си, преди да започнете сглобяването на грубия клип

Когато импортирате Вашите кадри в програмата за редактиране, изрежете клиповете, докато ги импортирате. Повечето пакети за редактиране Ви позволяват да задавате точки „в“ и „извън“ за всеки клип, като намалявате дължината им чрез изрязване на паузи, хихикания и фалстартове.

Редактирането на финалната последователност заедно с помощта на подрязани клипове е много по-лесно от коригирането на всеки отделен клип в движение.

11. Винаги изрежете „В действието“

Когато редактирате клип на някой, който прави нещо, не забравяйте да изрежете към следващия кадър по време на действието, което Вашият обект извършва.

Например, ако редактирате заедно поредица от това, как някой отваря врата, преди да премине през нея, изрежете до кадъра на обекта, в който той отваря вратата в точния момент, когато човекът завърти дръжката на вратата. Прекъсването преди или след действието може да изглежда неприятно и да разсее зрителя. Може дори да не се налага да се притеснявате за това, но си струва да имате предвид, ако работите върху по-амбициозен видеоклип.

12. Сглобете грубия клип, преди да работите върху някакви проблеми с времето

След като получите всички клипове, които трябва да бъдат импортирани в програмата Ви за редактиране, е време да започнете действително да събирате грубия клип на маркетинговото си видео.

Въпреки това, преди да започнете усърдния процес на редактиране кадър по кадър, поставете своите клипове приблизително на място. Няма смисъл да изпипвате прецизни проблеми с времето, докато видеоклипът Ви вече не започне да се оформя. Няма да изглежда особено добре, но ще Ви даде солидна представа кои части от маркетинговото Ви видео се нуждаят от най-много работа.

13. Не прекалявайте с преходите и ефектите

Не използвайте преходи от Powerpoint 2007 или някой от другите предварително настроени ефекти, които идват с редактиращият Ви софтуер. Колкото повече внимание да привлечете към своите преходи и редактиране, толкова по-евтино и по-аматьорско ще изглежда Вашето видео.

Ако трябва, използвайте прости кръстосани избледнявания, за да преминете от един кадър към друг. Нека Вашето съдържание да говори, а не Вашият софтуер за редактиране.

 

14. Изберете внимателно музиката си

Не всеки видеоклип се нуждае от фонова музика, но ако сте решили, че на Вашите им е нужен, внимавайте с избора си. Например, вероятно не очаквате да чуете норвежки дет метъл в рекламно видео за приют за животни. Уверете се, че музиката Ви е подходяща за Вашия проект.

Освен това обърнете голямо внимание на лицензионните изисквания на музиката, която планирате да използвате. Освен ако не използвате музика без лицензионни такси или не съставяте своя собствена, повечето музика е обект на строги ограничения за авторски права, които биха могли да Ви попарят доста сериозно, ако не играете по правилата.

Не забравяйте – звукозаписната компания няма да се интересува, от обстоятелствата Ви за ползване на защитени с авторски права песни. Нарушаването на авторските права е просто и може да доведе до скъпо съдебно дело, така че стъпвайте внимателно и бъдете предпазливи.

СЪВЕТ: Препоръчваме да хвърлите едно око на AudioMicro.com, това е сайт с много безплатна музика която можете да ползвате в клиповете си.

15. Не мислете, че можете да поправите всичко в постпродукцията

Редактиращи пакети като Premiere Pro и Final Cut Pro са изключително мощни и Ви позволяват да постигнете много с Вашите видеоклипове, но те не са магия.

Не приемайте, че всички проблеми с видеоклипа Ви могат да бъдат отстранени в постпродукцията. Понякога просто няма да можете да коригирате яркостта или контраста на кадъра, колкото е необходимо, или да успеете да изолирате гласа на един човек в стая, препълнена със стотици хора. Да, може да е възможно с достатъчно време и умения, но постпродукцията трябва да се разглежда като процес за шлифоване на видеоклипа ви, а не възможност за връщане назад и поправяне на грешки, които биха могли лесно да се избегнат по време на правилно планирано заснемане.