fbpx

4 устойчиви принципа в дизайна

26.08.2020 3 минутен прочит
Брандинг

В днешно време устойчивостта е неразделна част от повечето проекти за развитие, филтър, през който трябва да преминат всички нови дизайни. Устойчивостта е част от това, което наричаме „добър дизайн“ и всеки е отговорен – това е многофункционална мисия. Ето 4 принципа на дизайна, които могат да ни помогнат в тези усилия.

*НАША СНИМКА ТУК*

Няколко аспекта влияят върху устойчивостта на даден продукт или услуга и не е лесно да определим върху кои дейности за развитие да се съсредоточим, за да създадем възможно най-доброто въздействие върху нашата планета. Това, което е ясно, е, че дизайнът, базиран на човешките нужди, е най-добрата отправна точка за устойчив дизайн. Джон Такара, автор и един от най-влиятелните гласове в рамките на устойчивостта, заявява, че запълваме нашия свят с неща, но забравяме да се запитаме „За какво са тези неща“, „Каква стойност придават на живота ни“. Понякога се фокусираме сляпо върху новата технология, докато вероятно трябва да разгледаме кои проблеми да решим първо. Най-важната роля на дизайнера е да определи тези нужди и да направи новото предлагане подходящо и интуитивно за потребителя.

1. Минимализма е бъдещето

Живеем в свят, в който сме постоянно заети; магазини, уебсайтове, домовете ни са пълни с опции – хората са затрупани! Следователно е важна задача да се опрости. Опростяването на продукт или услуга може да звучи лесно, но постигането му по смислен начин е сложно. „По-малкото“ може да бъде и създаването на продукти с по-добро качество, което създава по-малко шум както за потребителите, така и за околната среда! Нека се запитаме как можем да опростим по правилния начин през цялата стойностна верига. Как можем да използваме по-малко материали или по-скоро как да намалим количеството материал, който трябва да се изхаби?

Пример: Екип от изследователи на MIT Media Lab разработи надуваеми оригами. Мрежа от въздушни канали в геометрични шарки върху листове хартия, пластмаса или текстил.

2. Фокус върху опита

Хората не мислят за продукт, марка или комуникация отделно – Хората купуват опит. Което означава, че трябва да проектираме за цялостните преживявания. Ако се съсредоточим върху нуждите, които трябва да бъдат решени, вместо върху това как изглеждат продуктите днес, това води до по-добро потребителско изживяване и увеличава потенциала на по-устойчивите продукти. Може би части от нуждите могат да бъдат решени цифрово с по-малък отпечатък? Когато се съсредоточим върху холистичния опит, ние имаме възможността да се интегрираме повече и да премахнем безполезните неясни неща, които биха могли да присъстват като наследство от миналото.

Пример: емблематичните чанти на IKEA са известни с това, че се използват повторно за всякакви цели в ежедневието на хората. Вече са преработени от сено и още по-желани.

Кръговата икономика цели да поддържа продуктите, компонентите и материалите до най-високата им ползваемост и стойност през цялото време.

3. Кръгови избори

Изборът на материал често е голям въпрос в етапите на разработване. Отново няма прости отговори по отношение на устойчивостта и избора на материал. Но има някои основни насоки, които трябва да следваме. Как можем да сведем до минимум количеството на различните материали? Как можем да увеличим дела на материалите, произведени от възобновяеми източници? Как можем да мислим кръгово, да мислим по цялата верига на стойност, да обмислим рециклирането, да променим възгледа си върху отпадъците? Кръговата икономика цели да поддържа продуктите, компонентите и материалите до най-високата им ползваемост и стойност през цялото време. Не на последно място, как можем да помогнем на потребителите да разберат какъв материал е, което увеличава шансовете той да бъде обработен и рециклиран правилно.

Още по темата: 5 съвета за професионални бизнес флаери – част 1

4. Икономика на споделянето

Все по-прието е потребителите да имат достъп до неща, вместо да ги притежават, особено за по-младото поколение. Голямата разлика, която компаниите правят, когато създават продукт като част от икономиката на споделяне, е, че вместо да питат „какво трябва да създадем“, въпросът е „как можем да постигнем тази необходимост“. Икономиката на споделяне е свързана с по-широк контекст от просто „моята компания“. Моите продукти не само трябва да се погрижат за моите собствени нужди, но ще допринесат / ще бъдат част от много по-голяма система.