fbpx

5 Тренда в уеб дизайна, за които трябва да знаете през 2020

23.08.2020 5 минутен прочит
Брандинг

Тенденциите са неразделна част от уеб дизайна. Може да изглежда, че Вашият корпоративен уебсайт няма нищо общо с екстравагантното и непрекъснато променящото се настроение на тълпата. Въпреки това, мейнстрийма оказва влияние върху всеки детайл на потребителския интерфейс – от използваните цветове до количеството празно пространство между заглавието и съдържанието. Харесва Ви или не, не можете да живеете във вакуум. Или приемате тенденциите и ги карате да работят за Вас, или рискувате да бъдете изоставени. Следователно, да бъдеш в крак с нещата в мрежата е наистина от съществено значение.

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г.

2019 г. ни донесе много малки и големи тенденции, които оформиха дизайна на уебсайтове. Най-популярните, освежаващи и вдъхновяващи, са Cyberpunk естетиката, бруталистични дизайни, ретро вайбове и футуристични концепции. Въпреки че годината е приключила, има вероятност някои от тези вълнуващи решения и пионерски техники да продължат да бъдат актуални в тази и следващата. Ако някой от този тип дизайни подхожда на бранда Ви, можете да обмислите да ги включите в каналите си за връзка с клиенти.

1. Уебсайтове, насочени към поколението Y

 

Сайтове насочени към милениалите (англ. Millennials) – това е нарастваща тенденция, която стана очевидна преди повече от година. Тя набира скорост и няма шанс да спре. Има няколко причини за това. На първо място – бавно, но сигурно, милениалите се превръщат в целевата аудитория с финансова независимост; следователно, не можете да си позволите да пропуснете тази възможност.

Второ, все повече производители концентрират вниманието си върху младите, създавайки продукти, които да отговарят на техните специфични нужди.

И накрая, това е най-активната група в онлайн пространството: те си чатят, туийтват, споделят. Следователно уебсайтове с намек за младежка естетика са просто предопределени да се появят тук, там и почти навсякъде.

За да посрещнете тенденцията, експериментирайте с уникални интерфейсни елементи от курсори на мишката до оформления. Не се страхувайте да използвате някои по-младежки детайли.

2. Цвят на годината: Синьо срещу розово

 

Всяка година Pantone обявява цвета на годината. През 2020 г. той е Classic Blue, който е елегантен, прост и безкраен. Е, това звучи добре. Въпреки това, винаги има уловка.

Първо, както показва практиката, Pantone няма никакво влияние върху сферата на уеб дизайна, но доста често този факт остава незабелязан. Дизайнерите предпочитат да се придържат към цветовете на марката, като ги разнообразяват с някои интересни нюанси. Следователно не е много вероятно Classic Blue да бъде голяма тенденция в уеб дизайна през 2020 г.

Второ, както главният редактор на WDD (Web Designer Depot) заяви, предходната година, както и предстоящата, по-скоро ще бъде съсредоточена около цвета на Cyberpunk Pink. Този бунтарски тон идеално отговаря на съвременния мейнстрийм. Той е перспективен и крос-културен и със сигурност Ви тласка да оставите въображението си да се развихри.

В обобщение, ако искате да сте умерени, опитайте Classic Blue; Въпреки това, ако сте готови да разтърсите дигиталния свят, тогава Cyberpunk Pink трябва да бъде Вашата отправна точка за експериментиране с цветове.

3. Анимация навсякъде

 

Както споменахме по-рано, 2019 г. беше населена с микро взаимодействия. Имаше изобилие от динамични елементи в потребителския интерфейс: малки, големи, бавни, бързи. Някои от тях променят основните детайли на интерфейса, докато други вървят ръка за ръка с обикновени UI елементи. Тази огромна тенденция няма да ни напусне скоро.

Общата тенденция ни показва, че уеб разработчиците, както и аудиторията, са готови да преминат от статични към динамични интерфейси. Микро взаимодействията, преходите, динамичните ефекти заедно с анимации от различни мащаби и дори нестатични фонове са добре дошли. Какво можем да кажем, хората обичат действието.

Нещо повече, хората обичат да взаимодействат с уебсайтове и играят роля не само на зрител, но и на активен участник в потребителското изживяване. Така че бъдете готови да внесете малко живот в следващия си проект, тъй като динамичните интерфейси с интерактивни елементи и експерименти с платна ще бъдат тенденция в уеб дизайна през 2020 г.

4. Cyberpunk, футуристични, високотехнологични елементи

 

Всичко, което носи усещане за далечно бъдеще с доминирането на робота и манията за космос, ще бъде търсено. Следователно, обновяващата тенденция в уеб дизайна през 2020 г. е свързана с триото от елементи на Cyberpunk, футуристични и високотехнологични елементи.

Не идва като гръм от ясно небе. Подобно на предишната тенденция, тази тенденция също идва от 2019 г., особено Cyberpunk, който стана много модерен в края на миналата година.

5. Художествени дизайни на уебсайтове

 

Тази тенденция произтича от факта, че онлайн портфолиата управляват света в наши дни. Все повече и повече творци се установяват онлайн. Затова ще се появяват все по-приятни, необичайни и креативни идеи.

Миналата година видях много причудливи илюстрации, анимирани икони, персонализирани курсори на мишка, уникални анимации. Тази година не изостава и не се очаква следващата да е различна, това е сигурно. Тя ще бъде пъстра, разнообразна и вдъхновяваща. Пригответе се да видите някои изключителни дизайни на уебсайтове, които излъчват художествени вибрации.

За да посрещнете тенденцията, заровете стоковите изображения и се ориентирайте в посока на персонализирана графика. Обърнете внимание на необичайни анимации и включете в дизайна си някои фантастични функции, които ще го превърнат в истински шедьовър.

Заключение

Въпреки че тенденциите идват и си заминават, все още не можете да си позволите да ги игнорирате напълно. Ако искате да се харесате на аудиторията си, трябва да им покажете, че сте добре информирани и знаете как да се справите правилно с промените. Не забравяйте, че тенденциите са Ваши приятели. Те Ви казват точно какво трябва да направите, за да коригирате Вашия уебсайт или мобилно приложение, за да изглежда модерен.