fbpx

Как да изберете перфектните цветове за Вашия бизнес

25.08.2020 5 минутен прочит
Брандинг

Въпреки че има много стъпки в създаването на собствен бизнес, брандирането е една от най-важните. Това е начинът, по който другите възприемат какво представлява Вашата идентичност. Първите впечатления са най-силни, що се отнася до начина, по който хората се чувстват за даден бизнес, така че е очевидно, че трябва дa се представите по най-добрия начин при всяка възможност.

 

Добра първа стъпка в брандирането е избирането на достъпна и подходяща цветова палитра за Вашата марка, която да приложите в маркетинговите си материали и Вашия уеб сайт. Въпреки че изборът на атрактивни цветове на марката може да изглежда малко сложен, не се притеснявайте! Тук сме, за да Ви покажем стъпките, за да изберете най-подходящите цветове за Вашите нужди:

Знайте какви емоции могат да провокират цветовете

Може да имате представа каква искате да бъде цветовата палитра за Вашия бизнес, но преди да заложите нещо в камък, опитайте се да разгледате какво означават действително цветовете, които мислите да използвате. „Пренасят ли правилните емоции цветовете и привлекателни ли са за целевия ми пазар?“ може да изглежда като глупав въпрос, но можете да получите много информация, като разгледате психологията на цветовете и емоциите.

Експериментирайте с онлайн инструменти за цветова палитра

Сега, когато знаете едно или две неща за цветовете и емоциите, е време да приложите наученото, използвайки онлайн инструменти за цветовата палитра! Има няколко, от които можете да избирате и ние ще подчертаем две по-долу.

Coolors.co

Coolors е чудесно място за начало. Той предлага голямо разнообразие от инструменти за настройка на палитрата точно така, както искате. Освен това можете да експортирате окончателното си творение в много различни формати, така че да можете да го използвате практически където искате.

Coolors не е само инструмент за създаване на цветова палитра, но също така Ви позволява да видите други завършени творения от други потребители, за да можете да черпите вдъхновение. Разделът „Explore“ има буквално стотици (ако не и хиляди) палитри, които можете сами да преглеждате, запазвате и редактирате. Още по-добре, Coolors се предлага на настолни компютри, приложение за iOS, добавка за Adobe Photoshop и Illustrator – и дори разширение за Google Chrome за лесен достъп!

Canva color palette generator

Canva, популярен онлайн инструмент за създаване на инфографики (и доста други неща), предлага интересно генериране на цветни палитри въз основа на снимка, която качвате в него. Докато другите инструменти предлагат подобни опции, Canva е възможно най-лесната платформа за използване.

Ако имате снимка, която обхваща цялостното усещане, което искате да внесете на марката си, можете просто да я качите в генератора на Canva и тя незабавно ще върне палитра, състояща се от пет цвята, всеки със съответния Hex код.

За съжаление тук свършва полезността на Canva, тъй като това е всичко, което можете да направите с неговия генератор на палитра. Не можете да регулирате цветовете на палитрата. Единствените други опции, които имате, са да копирате Hex кода или да качите друга снимка.

Други безплатни (страхотни) онлайн инструменти:

Adobe Color CC: Ако виенското колело е любимото Ви нещо в един увеселителен парк, ще харесате този инструмент за генериране на цветна палитра. Решете Вашата цветова схема с гигантско цветно колело, с което можете да играете или да преминете към по-конформисткия метод и да използвате цветовете на снимка, която сте качили.

Colourcode: Уау! Не сте сигурни в предпочитанията си за цвят? Colourcode Ви удря право в лицето, показвайки фон, който променя цветовете с движението на курсора. Освен това, този инструмент предлага различни опции за запазване на цвят наред с различни категории за палитрата (аналогова, триадна, четворна, монохроматична, монохроматична светлина и др.).

Вашите доминиращи цветове на палитрата трябва или да се допълват, или да контрастират добре заедно

Изберете основните си цветове на палитрата

Добре, достатъчно вдъхновени сте, за да започнете да избирате основните си или „доминиращи“ цветове на палитрата. Прекрасно! Това са цветовете, с които ще искате Вашата целева аудитория да Ви разпознава и те ще украсяват Вашия уебсайт и визитки, така че е важно да са правилните.

Въпреки че не е наложително, вероятно ще искате само два основни цвята, като останалите ще бъдат оставени като акцентни цветове, които ще покрием по-нататък. Също така е важно да се отбележи, че от двата Ви доминиращи цвята, единият ще бъде използван повече от другия, когато става въпрос за прилагане на Вашата палитра.

На първо място, Вашите доминиращи цветове на палитрата трябва или да се допълват, или да контрастират добре заедно, както и да не се засенчват един друг. Ако го правят, можете да играете с нюанси и тонове, за да намерите перфектната среда между двете.

Ето кратко обяснение на тези последни условия:

Тонове: смесване на сиво до чист цвят. Нюанс: смесване на бяло до чист цвят.

Това не е стъпка, която трябва да се прибързва, тъй като това ще бъдат най-определящите цветове на Вашата марка, които показват на хората за какво става въпрос.

Изберете цветове за акцент

Акцентните цветове играят невероятно важна роля, особено за Вашия уебсайт. Те трябва да привлекат погледа на Вашия зрител в нещо, което искате да подчертаете. Лошият избор може да накара хората да пропуснат това, което е важно за вас.

Цветовете за акценти обикновено са по-смели от основните Ви цветове, така че е най-добре да се уверите, че има висок контраст между тях. За Вашия уебсайт акцентните цветове са най-добре приложени към елементи като Вашето меню за навигация, призив към действия и други важни елементи, които искате да подчертаете.

Приложете палитрата си с правилото 60-30-10

Така, с вече завършената цветова палитра за Вашия бизнес, е време да се потупате по рамото, но още не сте свършили. Начинът, по който действително прилагате Вашата цветова схема, има значение и можете да оставите популярното правило 60-30-10 да Ви води.

Правилото 60-30-10 е доста лесно да се обясни, тъй като ще използвате 60% от основния си цвят, 30% от вторичния си цвят и 10% от Вашия акцент цвят. Що се отнася до уеб дизайна, можете да преработите правилото като 60% отрицателно пространство, 30% съдържание и 10% елементи „призив към действие“.

Следвайки правилото 60-30-10, вие ще можете да постигнете баланс както по цвят, така и по съдържание за Вашия уеб сайт!

С инструментите и информацията, които получихте по-горе, е време да създадете трайна цветова палитра, с която да привлечете аудиторията си!