fbpx

Крайното ръководство за Facebook Analytics – част 1

23.08.2020 7 минутен прочит
Социални медии

Facebook analytics е невероятно ефективен ресурс за подобряване на стратегията Ви за социалните медии и провеждане на успешни маркетингови кампании.

Тъй като Facebook Insights Ви предоставя толкова невероятна и разнообразна гама от данни, които да използвате, ние разбиваме всичко по-долу в лесно за разбиране ръководство, което обяснява всеки раздел от статистиката.

Да започваме!

Съдържание: Facebook Analytics: Какво представляват и как да получите достъп до тях Намерете обобщението на своята страница в раздела Page Overview Последователи (Followers Insight) Харесвания (Likes Insight)

Facebook Analytics: Какво представляват и как да получите достъп до тях

Подобно на Instagram, вградената аналитика на Facebook (официално наричана Facebook Insights) е изключително мощен инструмент!

С показатели като Page Views, Likes, Actions on Page и други, тя предлага голям набор от данни, които можете да измерите и да използвате за подобряване на стратегията си за публикуване.

Но как е полезна информацията?

Когато се впуснете във Facebook аналитиката, може да се почувствате претоварени с информация в началото, може да намерите доста полезни неща, които могат да Ви помогнат да взимате информирани решения за съдържанието и социалната Ви стратегия!

Чрез проследяване на показатели като демографската аудитория, преглежданията на публикации и обхвата и ефективността на Истории и видео ще получите експертно разбиране за това какво работи с Вашата аудитория.

И по-важното е какво не резонира с Вашата публика и как да се отдалечите от него. Също така ще бъдете оборудвани да следите растежа на Вашата страница във времето!

За да стигнете до страницата си във Facebook Статистика, ще искате да отидете на страницата си във Facebook и да намерит “Insights” в горната лента за навигация:

Facebook Analytics Обяснение №1: Намерете обобщението на Вашата страница в раздела Overview

След като щракнете върху таблото за наблюдения, ще намерите секцията Overview, както е маркирана в крайната лява навигационна колона.

Facebook Overview Както загатва името, разделът Overview Ви предоставя богата информация! Ето как да започнете навигацията:

# 1: Page Summary

В горната част ще видите секцията “Page Summary“, която показва няколко грабващи окото показатели, като „Page Likes“, „Post Engagement“ и „Reach“.

Ако искате да видите показателите си през различна времева рамка, можете лесно да го коригирате до Page Summary. Опции на времевата линия са „Днес“, „Вчера“, „Последни 7 дни“ или „Последни 28 дни“!

За да научите какво означават всички показатели, можете да поставите мишката върху сивото „i“ на всяка секция за кратка информация!

Но след като проверите показателя и видите какво означава, как можете да го използвате в своя полза?

Има много отговори на това, в зависимост от целите, които имате за Вашата страница във Facebook, но ето няколко основни съвета:

*Ако се фокусирате върху Engagement: Проверете показателя си за Engagement след публикуване, за да прецените къде е имало най-голям интерес! За всеки крива нагоре се върнете и проверете какво точно сте публикували в този ден – това ще Ви помогне да разберете какво е най-доброто за Вашата публика. Публикувайте повече от него!

*Ако публикувате видеоклипове, които свързват към други уеб страници: Показателят Videos може незабавно да Ви покаже колко успешно управлявате трафика чрез гледания и реакции. Изследвайте защо на някои клипове се кликва повече от други и коригирайте публикациите си в бъдеще!

Това е само отправна точка, но можете да вникнете във всички показатели, за да разберете повече за ефективността на Вашата страница!

СЪВЕТ: Използвайте инструмента „Export Data“ в горната лява част, за да експортирате показателите свързани с Вашата страница, публикации или видеоклипове като CSV файлове или електронни таблици на Excel! Това е удобно, ако трябва да предоставите отчет на Вашия екип.

# 2: Най-новите Ви публикации

Ако продължавате да превъртате надолу в раздела Overview, ще видите следващия раздел, озаглавен „Your 5 Most Recent Posts“.

Този удобен раздел предоставя бърза информация за последните Ви 5 публикации, независимо дали са публикувани снимки, Status Update или публикация във Facebook Stories!

Можете да видите датата / часа на публикуване, връзка към публикацията и вида, обхвата, ангажираността и опцията за популяризиране.

Този раздел е особено полезен при оценката как се справяте напоследък! Може би току-що направихте първото си предаване във Facebook и публикувате шепа промоционални публикации – този раздел ще Ви каже какво трябва да знаете, за да ставате по-добри със всеки следващ път!

Извън 5-те най-скорошни публикации, вие също имате възможност да се върнете по-назад и да разгледате всичките си публикации – просто кликнете върху “See All Posts”

Ако щракнете върху връзката към публикация, ще намерите задълбочен преглед на ефективността, включително всички реакции, коментари и споделяния на оригиналната публикация и всички случаи в които тя е била споделена.

# 3: Pages to Watch

Последният раздел на страницата Overview е функцията Pages to Watch, любима на на всички! Този удобен малък раздел съставя бърз списък от няколко други страници, които са подобни на Вашата.

Тя Ви позволява да проследявате напредъка на 5 или повече страници, които искате да гледате, или да запазите в този раздел, за да проверите по-късно. След като кликнете върху „Watch Page“, ще видите колко харесвания получават, за да можете да се сравните с тях!

Ето няколко предимства от използването на тази функция:

Можете да знаете как се представя Вашата страница във Facebook сред връстници и конкуренти Той е чудесен източник, ако търсите вдъхновение за съдържание Можете да го използвате, за да получите информация за тенденциите във Вашия бизнес Ако кликнете върху някоя от страниците, за да гледате и превъртите надолу, ще намерите техните топ публикации от седмицата!

Facebook Analytics Обяснение №2: Followers Insight

Followers Insight е следващият раздел от Вашите Facebook Insights! За да стигнете до своята последователска информация, щракнете върху раздела Followers в крайната лява колона за навигация.

Този раздел Ви дава 3 показателя: “Total Page Followers as of Today”, “Net Followers”, and “Where Your Page Follows Happen”.

Ето бърз преглед на всеки:

# 1: Total Page Followers as of Today

Това Ви помага да сравните средната си ефективност във времето! Можете лесно да видите кои седмици сте спечелили най-много последователи и да разберете защо (т.е. вижте какво сте публикували тези дни или ако кръстосате рекламата на страницата си във Facebook в други платформи).

# 2: Net Followers

Това показва броя на новите последователи, минус броя на отследвалите. В лявата секция под „Benchmark“ можете дори да изберете “Unfollows”, “Organic Follow”, или “Paid Followers”, за да сегментирате и преглеждате конкретни данни.

# 3: Where Your Page Follows Happen

Това показва броя на последванията на Вашата страница, разбита според мястото, където се е случило! Можете да сегментирате по “On Your Page”, “Search”, или “Uncategorized Desktop”, за да проверите последователи, получени от тези източници.

Ако видите, че много от Вашите последствия идват от „Търсене“, е интелигентна идея да увеличите SEO-то на Вашата страница във Facebook, за да станете още по-откриваеми! Проследяването Ви дава достъп до богата информация за ефективността на Вашата страница и кога хората са решили да натиснат този пуст бутон за следване.

Струва си да отделите време за анализиране на цялата информация там, за да създадете плана си за качване на съдържание, ако целта Ви е да увеличавате своите последователи.

Facebook Analytics Обяснение №3: Likes Insight

Следващ раздел е Likes! Не се заблуждавайте с името му – този раздел обхваща много повече от броя на Вашите харесвания.

Всъщност върши чудесна работа да Ви покаже растеж, средни стойности и откъде са дошли харесванията, за да можете по-добре да насочите аудиторията си.

Първо, задайте диапазона от дати в горната част и след това се потопете в 3-те различни графики:

# 1: Total Page Likes as of Today

Тези данни са спретнато показани, за да Ви покажат голямата картина на страницата ви. Например, ако забележите малък спад на графиката, направете усилие, за да разберете защо!

Може би сте спрели да публикувате толкова много? Вземете това като знак да вземете инициатива!

# 2: Page Likes

Тук можете да разбиете още „Total Page Likes as of Today“. Използвайте Page Likes за сегментиране и вижте броя органични харесвания на страницата, платени харесвания на страници и отхаресвания!

# 3: Where Your Page Likes Happened

Подобно на „Where Your Page Follows Happened“, този раздел Ви показва колко пъти е харесана Вашата страница, разбита от мястото, където се е случило (т.е. харесвания от Вашата страница, от търсене или от другаде).

Ако виждате по-малък брой харесвания от страницата си, опитайте да издигнете визуалния вид на своята страница или да поръсите малко Call to Action като: „Не забравяйте да харесате нашата страница във Facebook, за да сте винаги ъпдейтнати!