fbpx

Крайното ръководство за Facebook Analytics – част 2

25.08.2020 5 минутен прочит
Социални медии

Днес продължаваме с нашето ръководство за Facebook Analytics с част 2! Ако не сте прочели първата част цъкнете тук.

Съдържание: Достигнати хора (Reach Insight) Преглед на страницата (Page Views Insight) Бърз преглед на страница (Page Previews Insight)

Facebook Analytics Обяснение №4: Reach Insight

Ако искате съдържанието Ви да достига до повече хора, това е мястото! Тук ще намерите данни около Post Reach, препоръки, харесвания, коментари, споделяния и други.

Ако не сте твърде запознати с термина, най-простият начин да разберете Reach е да мислите за него като броя на хората, които са видели публикацията Ви поне веднъж.

Reach е много добър Insight върху който да се съсредоточите. Като следите за общия си обхват, получавате бърз поглед върху органичния си обхват във времето и дали Вашите кампании работят.

Графиката на Reach-a показва колко хора са видели публикацията Ви органично или чрез търсене (можете да сегментирате!).

Можете също така да видите показателя си на Facebook Stories Reach на страницата си, който може да Ви даде представа колко точно хора са прегледали Вашите публикации в Stories!

СЪВЕТ: Задайте своя период от време за една седмица и вземете средния си показател. Можете да направите това с различна седмица или няколко, а след това да сравните всички средни стойности, за да получите най-полезната информация за всяка седмица!

Ако продължавате да скролвате надолу, ще видите графики за препоръки, харесвания, коментари и споделяния. Тези графики Ви помагат да разберете действията, които хората са предприели, след като са видели публикацията ви. С други думи, тези „действия“ са фактори, които спомагат увеличението или намалянето на общия Ви Reach.

Тези компилирани действия се равняват на Вашия Engagement!

Facebook, подобно на колегата си Instagram, работи на алгоритми!

Помислете така: Колкото по-ангажирана е Вашата публикация, толкова по-голяма е вероятността Facebook да я покаже на други потребители (чрез секцията „Sponsored“, ако правите платена реклама, Вашата „Explore“ страница и други места ) за повишаване на неговата откриваемост.

Този тласък в откриваемост = тласък в Reach!

Ако превъртите надолу, след това ще видите раздел “Hide, Report as Spam, and Unlikes”.

Следователно, когато потребител на Facebook предприеме едно от тези действия на Вашия пост, той казва на Facebook да намали броя на хората, до които достига публикацията ви.

Тези действия са отрицателни и искате да запазите данните тук ниски и максимално близки до нула. Ако видите рязко покачване в тази графика за конкретна публикация, приемете я за червен картон – проверете публикацията, за да видите защо може да получава отрицателна обратна връзка, и помислете как да я коригирате!

Последната област в раздела Reach е Total Reach.

Total Reach е броят на хората, които са видели каквото и да е съдържание от Вашата страница или за Вашата страница. Това може да включва Вашите публикации, публикации на страницата ви, реклами, споменавания, Check-in-ове (ако имате физическа локация), Stories и други.

Това е прекрасна функция, за да разберете как Вашият Reach се разраства.

Увеличаване на усилията за доказани източници на данни е равно на повече трафик в бъдеще!

Facebook Analytics Обяснение №5: Преглед на страници

Разделът Page Views Ви показва кой е прегледал коя секция на Вашата страница.

Ако сте запознати с Google Analytics, разделът Page Views е подобен! Той се потопява в източници с висок трафик, откъде идват посетителите и какво са направили, след като попаднат на Вашата страница.

Също така е много показателно от гледна точка на демографията, тъй като можете да проверите демографските данни за трафика като пол, възраст, град и др.

Различните секции с данни за Page Views са “Total Views”, “Total People Who Viewed”, и “Top Sources”.

Total Views са общия брой на преглежданията на страницата.

Можете да разбиете общите преглеждания на страницата по секции, за да видите коя част от страницата Ви са преглеждали посетителите – като началната Ви страница, публикациите, About или Community.

Total People Who Viewed, представлява броят на хората, които са прегледали Вашата страница. Тук получавате тази страхотна демографска информация!

Превключвайте между възрастта и пола, по държава, град и устройството, за да получите цялостната картина на характеристиките на посетителите си:

СЪВЕТ: Ако видите, че един от посетителите Ви проверяват страницата от мобилни устройства, може би форматирайте Вашите публикации, за да бъдат вертикални и удобни за мобилни устройства!

Последно е Top Sources. Разделът Ви дава информация откъде идват посетителите на Вашата страница, което е наистина добре да знаете за крос-промоционални цели! Можете също така да откриете къде другаде Вашият Facebook може да се появява в интернет.

Графиката за Top Sources показва най-добрите 5 източника, които са привлекли хората към Вашата страница и кога, както е отбелязано по дата. Ще видите, че тези източници може да са Instagram, Google или Вашият уебсайт!

Ако една от целите Ви е да насочите хората от уебсайта си към Facebook (или отвсякъде), това е мястото, където да следите напредъка си, докато експериментирате и правите подобрения.

Познаването на Вашите топ 5 източника на трафик също Ви позволява да увеличите усилията си върху тези източници. Увеличаване на усилията за доказани източници на данни е равно на повече трафик в бъдеще!

Facebook Analytics Обяснение №6: Page Previews Insight

Page Previews са броя пъти, когато някой задържи мишката си върху името на Вашата страница или снимката на потребителския профил в News Feed и на други места, за повече информация, без всъщност да щракне върху Вашата страница.

Facebook разбива тази информация на 2 графики – Total Page Previews и Total People Who Previewed.

Тези 2 показателя също са отражение на Вашия обхват и са добър начин да прецените колко заинтересовани са хората от Вашата страница. Помислете за това така, ако някой задържи курсора върху Вашата страница, за да я визуализира, това означава, че е бил достатъчно любопитен, за да го провери!

Демографски данни като информация за възрастта и пола са достъпни за всички хора.