fbpx

Перфектна Експозиция в 3 стъпки

25.08.2020 4 минутен прочит
Фотография

Перфектна експозиция. Това е един от най-важните елементи при създаването на зашеметяваща снимка, но също така, за много фотографи, е и една от най-трудните концепции за разбиране. В основата си експозиция е  колко светлина пропускате в сензора на Вашата камера.

Просто казано, колкото повече светлина пускате, толкова по-ярка ще бъде картината, докато колкото по-малко светлина пускате, толкова по-тъмно ще бъде Вашето изображение. Звучи просто, нали? Е, както всеки фотограф знае, рядко е толкова просто колкото изглежда.

Това, което прави излагането толкова трудно, е, че изисква много настройване и много баланс между другите настройки на Вашата камера. Въпреки че вникването в експозицията в началото може да изглежда досадно, но с течение на времето става много по-лесно да се разбере, докато се снима в движение.

Разгледайте нашето лесно ръководство от три стъпки, за да разберем мистерията зад перфектната експозиция.

Трите стъпки към перфектна експозиция

Много начинаещи фотографи разбираемо се затрудняват със задачата да заснемат „перфектна експозиция“. Вярно е, че има много настройки, но най-доброто нещо, което можете да направите, когато се опитвате да разберете всичко това, е да се придържате към основите.

Основата, на която всеки фотограф е научен за експозицията, е че има три неща, които  трябва да бъдат коригирани, за да се получи перфектна експозиция. Те са: скорост на затвора, бленда и ISO.

Погледнете как тези три настройки могат да повлияят на експозицията и как трябва да ги коригирате, за да получите тази „перфектна“ експозиция.

1. Скорост на затвора

Скоростта на затвора влияе върху това колко светлина е пусната в сензора на Вашата камера, като отчита колко дълго е отворен(следователно позволява повече светлина да влезе). Когато гледате скоростта на затвора, искате да запомните, че колкото по-голямо е числото, толкова по-малко светлина ще влезе. Това е така, защото скоростта на затвора се измерва в части от секундата.

Така че скоростта на затвора 1/200 ще пусне по-малко светлина и ще доведе до по-тъмно изображение. Докато скоростта на затвора 1/10 ще пусне повече светлина и ще даде по-ярко изображение.

За жалост не можете просто да използвате 1/10 всеки път, за да получите възможно най-ярка снимка. Колкото повече светлина влезе, толкова по-размазани ще бъдат движещете се елементи в картината, докато по-малко светлина ще доведе до по-ясни изображения.

Ето защо вие също трябва да контролирате блендата и ISO-то за тази перфектна експозиция.

2. Бленда

Блендата контролира колко светлина се пуска чрез промяна на размера на отвора, през който светлината трябва да влезе. Апертурата се измерва в f-стопове, което е отношение на фокалното разстояние към диаметъра на отвора на обектива. Колкото по-малко е F-числото , толкова по-голям е размерът на отвора- отново те се измерват на части.

Така че настройката на блендата на f / 11 е малък дупка, която позволява по-малко светлина и води до по-тъмно изображение. Отворът на f / 1.2 означава, че има по-голям отвор, който позволява повече светлина и ще Ви даде по-ярко изображение.

Разбира се, има и ръка с отвор. Колкото по-нисък е знаменателят върху фокусното разстояние или колкото по-голям е отворът, толкова по-малка е дълбочината на полето.

3. ISO

Третата част афектираща експозицията е ISO. ISO настройката на Вашия фотоапарат ще повлияе на яркостта заедно с качеството. Бих могъл да продължа завинаги за детайлите на ISO, но основната концепция е, колкото по-високо ISO, толкова по-ярка е картината. Въпреки това, колкото по-високо е ISO, толкова повече шум има в образа.

И така, отново има баланс, що се отнася до ISO.

ISO се измерва в цели числа. ISO настройка 100 ще бъде по-тъмно изображение, но ще има по-малко шум и по-високо качество, докато ISO от 3200 ще бъде по-ярко изображение с повече шум и по-ниско качество.

Как да измервате в камерата

Ако снимате в пълен автоматичен режим, всъщност не е нужно да се притеснявате много за трите части на експозицията. Това е така, защото камерата ще се опита да ги избере сама за вас, но това не ви гарантира, че ще постигнете желания резултат

Ето защо е най-добре да преминете към ръчен режими. Не се притеснявайте, камерата Ви няма да Ви изостави напълно. Все още ще Ви дава подсказки за това, какви според нея трябва да бъдат Вашите настройки.

Просто помислете, когато насочите камерата си и натиснете надолу върху бутон за заснемане наполовина. Това е, когато Вашето автоматично фокусиране обикновено се вкючва. Освен това обаче, Вашата камера също се опитва да избере калкулира правилната експозиция и това се показва като числа или графично в повечето случеи от -2 до 2.

Коригирайте настройките си от там, за да намерите подходящата експозиция за вида на снимката, която искате, тоест в светломера на апарата трябва да показва 0.

Използване на AV и Auto режими

Ако се налага да преминете бързо от сцена на сцена, тогава промяната на Вашите настройки в ръчен режим може да изисква много време и настройване. Ако се изпитвате  затруднение, може да използвате някой от ръчните режими, който ще ви помага по правилно да експозирате снимката.

Може да използвате режим AV – Aperture priority, той ви позволява да избирате блендата ръчно , а той автоматично да изчислява скоростта на затвора и ISO.

Заключение

Понякога овладяването на изкуството на перфектната експозиция може да изглежда доста обезсърчително начинание – но не е необходимо да бъде. Това ръководство за разбиране на експозицията може да Ви помогне да получите по-добра експозиция, независимо какво снимате.