fbpx

Изграждане на визуалния Ви бранд

25.08.2020 7 минутен прочит
Брандинг

Ако поставите четири или пет парчета от маркетинговите материали на Вашата марка пред себе си, какво ще видите?

Бихте ли виждали ясна, последователна тема и послание, които се смесват и се усещат като множество парчета от едно цяло? Или бихте видяли куп от объркващи и непоследователни изображения, цветови схеми и тонове, които не се вписват в една и съща категория и сякаш не произхождат от едно и също място? Ако клоните към последното, имате голям проблем.

Нямате бранд идентичност.

Какво е бранд идентичност?

Идентичността на марката е цялостният вид на Вашата организация. Това е „име, термин, дизайн, символ или друга характеристика, която идентифицира стоката или услугата на един продавач като различна от тази на други продавачи“, както е определена от Американската маркетингова асоциация.

Марката не е само физическите или визуалните елементи, които представляват Вашата организация. Това също е усещането, което хората получават при взаимодействие с Вашия бизнес, маркетингови материали, продукти, услуги, членове на екипа и физически локации.

Брандът Ви е как Вашата аудитория възприема Вашата организация като цяло.

Това е дълготрайното впечатление, което оставяте на Вашите клиенти, и се формира до голяма степен от визуалната идентичност, която представяте.

Какво създава визуална идентичност на марката?

Визуалната идентичност се състои от видимите изображения, свързани с Вашата организация. Това са елементите, които насочват клиентите към тяхното възприятие за Вашата марка. Тези брандове включват:

 • Лого
 • Цветове
 • Типография
 • Стилове на изображенията
 • Стилове на композицията

Тези елементи съставят Вашата визуална бранд идентичност, но са съставени от повече от видими качества. Визуализациите представляват по-голямо послание и тема. Те задават тона на цялата Ви марка.

Важно е да съответствате на своята визуална идентичност с цялостната идентичност на Вашата марка.

Намиране на идентичността на Вашата марка

Тези стъпки ще Ви помогнат да определите целите и мисията на Вашата марка, така че да можете да свържете визуалната си идентичност с другите елементи на бранда Ви.

1. Определете аудиторията си

Преди да позиционирате марката си, за да се свържете с публика, се нуждаете от високо ниво на разбиране на Вашата аудитория, за да се вместите в техните нужди и желания. Определянето на желаната от Вас клиентска база прави всяка част от Вашия процес на брандиране по-лесна. Тази стъпка помага да определите как да говорите с аудиторията си с езика, термините и тона, които най-добре биха подхождали на Вашите основни купувачи.

Определете аудиторията си като погледнете демографията и психографията. Използвайте своето изследване, за да създадете множество конкретни, насочени версии на Вашите клиенти. Помислете следното:

 • Каква е тяхната възраст, пол, длъжностна характеристика, доходи и ниво на образование?
 • Каква е тяхната личност? Какви ценности, хобита и интереси имат?
 • Какъв тип начин на живот живеят?
 • Какви са техните ежедневни проблеми?
 • Какви решения търсят?
 • Какви други марки харесват?

2. Определете мисията си („Защо“-то зад Вашата марка)

След като прекарате известно време, ровейки се в аудиторията си, отделете време, за да оцените Вашата компания.

Какво предлагате на своите клиенти? Трябва да вземете предвид продуктите и услугите, които предлагате, но също така трябва да помислите за начина, по който ги предоставяте и защо.

Запитайте се:

 • Защо предоставяме тези услуги и продукти?
 • Какво се надяваме да променим за нашия клиент?
 • Какви подобрения искаме да внесем в живота им?
 • Защо смятаме, че е важно да правим това?

3. Определете личността на Вашата марката

Когато имате добра представа за мисията на Вашата марка, идентифицирайте личността на марката, която съответства на тази позиция.

Какъв тип човек би бил добро отражение на Вашия бизнес? Как биха говорили? Как биха изглеждали? Един прост начин да създадете отправна точка за този въображаем представител на марката е да си зададете въпроса:

Ако можех да избера някой за говорител на моята марка, кой би бил?

От там можете да създадете описание на личността на Вашата марка. Това е тона и съобщенията, които се използват в маркетингови канали, включително социални медии и имейл. Тази личност трябва да се отразява във всеки търговски обект, който използвате за комуникация с клиентите си.

4. Разработете емоциите на Вашия бранд

Вкарването на емоция във Вашия бранд е как се свързвате на емоционално ниво с перспективните си клиенти и оставяте траен запомнящ се образ в съзнанието им.

 • Как искате да се чувства аудиторията Ви, когато вижда маркетинговите Ви материали?
 • Какви емоции се предизвикват, когато Вашите клиенти използват Вашите продукти / услуги или взаимодействат с Вашата марка?
 • Какви емоции лежат в основата на историята на Вашата марка?
 • Има ли логика Вашата марка да бъде свързана с доверие, страх, вина, конкуренция, принадлежност или някакъв друг емоционален призив?

Отговорите на тези въпроси действат като градивните елементи на Вашата маркетингова стратегия.

5. Изграждане на Вашия визуален бранд

Когато получите отговорите на тези въпроси, ще започнете естествено да изграждате имидж на Вашия бранд и на визуалните изображения, които го поддържат. Използвайте тази информация, за да изградите Вашия визуален бранд.

 • Изберете цветова палитра. Използвайте цветовата психология, за да изберете нюанс, който съответства на Вашата идентичност.
 • Изберете Вашата типография. Изберете два допълващи шрифта, които представляват Вашата марка.
 • Определете избора на изображения. Опишете какъв тип изображения най-добре представя Вашата марка (т.е. дали пейзажна снимка в черно и бяло или ярко оцветена анимирана графика и т.н.?)
 • Препроектирайте логото си, ако не съвпада. Ако сте разкрили идентичност на марката, която не е представена от текущото Ви лого, помислете за редизайн.
 • Създайте ръководство за брандиране. Избройте всички елементи на идентичността на Вашата марка в едно ръководство, до което целият Ви екип може да получи достъп. Този документ ще гарантира, че всеки елемент от Вашата марка следва същите последователни указания.

6. Придържане към Вашия бранд

Постоянството е една от най-критичните стратегии за маркетинг на бранд. Въпреки това става все по-трудно да се поддържа тази последователност в нашия развиващ се свят на многоканален маркетинг.

Обединяването на всички тези комуникационни канали за представяне на ясна, сбита и последователна идентичност на марката се върти около стила, съдържанието и историята на марката.

Стил

Ако някога сте виждали телевизионна реклама за продукт на Apple, вероятно сте разпознали представената модна фотография, възхитителна музика и младежки начин на живот и предполагате, че тя рекламира iPhone много преди да се появи емблематичното лого в края.

Това е така, защото Apple е изключително успешен със своят стил. Техният минимализъм, страхотни шрифтове и неутрална цветова палитра веднага задействат визуалното разпознаване. И тъй като тяхната уникална позиция им позволява да използват този облик в хардуерните дизайни, софтуерните интерфейси и физическите им магазини, те създадоха сплотена екосистема, съсредоточена около консистентността на марката.

Потребителите реагират на запознанството с непосилна положителност, така че нека визуалната Ви идентичност създава комфорт, независимо дали е празник за очите или минималистична.

Съдържание

Това не е само посланието, което се свързва с публика, а също така и тонът и отношението. Ако Вашата визуална идентичност е безгрижна и неформална, но съдържанието Ви разчита на строги, директни изявления, това може да стане объркващо за клиента и да работи срещу Вашата мисия за изграждане на доверие и комфорт.

Но колко последователна е твърде последователна? Страхотните кампании се основават на последователна идея, но предлагат достатъчно разнообразие, за да запазят зрителите любопитни, за това какво ще е следващото съобщение на кампанията.

Красивата визуална идентичност е страхотна, но в края на краищата разказите са това, което хората помнят.

История

Сега, когато сте създали красив визуален стил и сте го подкрепили със съдържанието на внимателно изработеното съобщение, помислете за Вашата история.

Историята зад Вашата марка се свързва с Вашата мисия. Докато Вашата мисия трябва да ориентира Вашата организация в определена посока, историята Ви трябва да илюстрира как осъществявате тази мисия в ежедневните си операции. Тази история трябва да съответства на типа идентичност на марката, която се опитвате да изградите. Красивата визуална идентичност е страхотна, но в края на краищата разказите са това, което хората помнят.

Представете идентичността на марката си

След като имате ясна визуална идентичност на марката, можете да започнете да разширявате своите визуални маркетингови усилия. Можете да внедрите Вашата марка в следните платформи, за да разпространите последователно и ясно послание от Вашата организация.

Използването на силни, последователни изображения за бранда произвежда по-висока възвръщаемост на инвестициите за Вашите маркетингови усилия, по-дълбоко резонира с клиентите и създава сплотено и запомнящо се преживяване на бранда, което кара клиентите да се връщат за още.

Така че, ако работите с шепа от объркващи и непоследователни визуализации, е време да направите промяна и ясно да зададете Вашата визуална бранд идентичност.