fbpx

Съвети и трикове за продуктова фотография за начинаещи

23.08.2020 3 минутен прочит
Фотография

Може би се чудите как правят продуктите да изглеждат толкова добре в скъпите реклами? С тези съвети и трикове за фотография на продукти можете да направите продуктите да изглеждат страхотно и бюджетно!

 

9 основни съвета за заснемане на продукт

Тези съвети работят както за фотография, така и за видеография. Ако искате да правите продуктови клипове този наръчник със сигурност би Ви бил от полза!

Започнете със стандартен обектив: Стандартният обектив предлага най-малкото изкривяване на изображението, с което може да се създаде реална представа за размерите на продукта.

Разграничаване на лайфстайла и студийните снимки: Лайфстайл снимките са тези с външни елементи, които правят Вашия продукт да изглежда желан чрез асоцииране. Студийните снимки са предназначени за заснемане с цел да се покажат атрибутите му. Изображенията при лайфстайл снимките не е необходимо да имат идеално четливи етикети, но студийните снимки трябва да са фокусирани върху детайлите.

Съвети за студийна фотография

Осветете го: Ако нямате комплект за осветление на продукти, не се притеснявайте, можете да създадете своя собствена настройка доста лесно. Ще Ви трябват четири източника на светлина. Две ще бъдат използвани за осветяване на фона (насочете ги от двете страни на продукта към стената отзад) и предотвратяват смесването на продукта с фона. Останалите два са насочени към продукта: един отпред и един отгоре, насочен в горната част на продукта, към стената, за да се премахнат сенките.

 

Внимавайте за горещи точки: Ако използвате изкуствено осветление, не забравяйте да разпространявате светлината, за да не се налага да се опитвате да редактирате горещи точки в постпродукцията. Струва си допълнителните усилия предварително!

Направете го безпроблемно: По-скъпите студия имат извити стени, където стената се прелива в пода, така че фотографията да няма линия на хоризонта. С голяма ролка бяла хартия можете да фалшифицирате този ефект. Просто залепете едната страна на хартията към стената и една към пода, за да създадете „рампа“ и премахнете тази линия на хоризонта!

Не препоръчваме да се опитвате да правите прекалено много редактиране в постпродукцията, тъй като може да не сработи така, както се надявате.

Съвети за лайфстайл фотографията

Внимавайте за отражения: Ако продуктът, който снимате, е дори малко отразяващ, не забравяйте да проверите какво ще се отрази. Или препозиционирайте елемента, за да премахнете отражението, или планирайте как да го премахнете в постпродукцията. Не препоръчваме да се опитвате да правите прекалено много редактиране в постпродукцията, тъй като може да не сработи така, както се надявате.

Бъдете наясно с фона: Фокусът на изображението може да не е точно върху продукта, но продуктът не трябва да избледнява на заден план. Ако фонът е интересен, може да искате да съкратите дълбочината на снимката, за да сте сигурни, че интереса ще е върху продукта, без да отвличате вниманието.

Помислете за Вашата цветна история: Искате продуктът Ви  да успокоява? Какъв вид допълнения към снимката биха наблегнали на това? Помислете за какво е предназначен продуктът и за кого е предназначен и бъдете сигурни, че Вашите реквизити, фон и цветна история поддържат това съобщение.

Внимавайте за конфликтни цветове: След като установите своята цветна история, внимавайте за елементи, които могат да я нарушат. Помислете за това на две нива: съобщенията, които цветовете изпращат, а също и хармонията на цветовете в кадъра. Някои цветове просто се сблъскват, дори ако и двата са във Вашата цветна история.

В заключение

Добре е да вярваш на инстинкта си! Започнете с тези съвети и не се страхувайте да опитате нови и различни подходи. След като знаете правилата, можете да започнете да ги нарушавате. И понякога най-добрите изображения са тези, които нарушават правилата.